Bortúra

 


 

Fedezze fel Badacsony igazi arcát

 

Természetvarázs és történelmi gazdagság öleli körül Badacsonyt, az a hely, mely Goethe figyelmét sosem kereste, mégis varázsa magával ragad minden látogatót. Egyedülálló szépségén túl a borok, vendégszeretet és történelmi jelentősége teszi feledhetetlenné ezt a tájat.

Badacsony maga a kéklő szőlőhegy, melyet korábban koporsóhegynek és részeg szőlőpásztor kalapjának is emlegettek. Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza szerelmétől Egry József művészetéig a Badacsonyhoz fűződő történetek az irodalom és művészet kincsestárában helyezkednek el.

Az öt település, Badacsonyörs, Badacsonytomaj, Badacsony, Badacsonylábdihegy és Badacsonytördemic mind a hegy nevét viselik, köztük Badacsony, mint az idegenforgalom központja kiemelkedik.

A Kisfaludy emlékek szerte a Badacsonyon járókat kísérik. A Kisfaludy úton felkapaszkodva a hegyre, a Kisfaludy-forrás hűsítő vizével oltjuk szomjunkat, és a Kisfaludy-ház erkélyéről ámulhatunk a tóra. A XIX. században Badacsony a magyar irodalom zarándokhelyévé vált, és a Kisfaludy és Szegedy Róza romantikus szerelme lett a Himfy szerelmeinek ihletője.

A Kisfaludy-házat Kisfaludy Sándor házasságkötése után vásárolta meg és alakíttatta át, ahol szüreti ünnepeket tartottak és vendégeket fogadtak. A Szegedy Róza-ház, mely a Kisfaludy-háztól csak néhány méterre helyezkedik el, a Balaton-vidék legszebb présházának számít. Mellette található a Rózsa-kő, mely valószínűleg Kisfaludy Rózája után kapta nevét, és ahol egy régi legenda szerint, ha egy leány és legény kézen fogva ráülnek, abban az évben egymáséi lesznek.

A hosszú lépcsősor a hegy bazaltrétegéhez vezet. A csonka bazaltkúp szabályos kört formázó felső platójának szélét megannyi függőleges bazalttömb támasztja. A bazaltbányászat mára másik hegyre települt, és a Badacsonyt 1965-ben védetté nyilvánították.

A Badacsony borok történelmi hagyatékát az olaszrizling, rizlingszilváni, szürkebarát, tramini és kéknyelű fajták képviselik. A szőlők különleges zamatát az egykori vulkánok által formált talaj és a napos lejtős domboldalak biztosítják. A Badacsonyi borvidéken való szőlőtermesztés először 1313-ban íródott le írásban, amikor pálos szerzetesek kaptak szőlőt adományként a hegyoldalban.

A borászat és szőlőkultúra hosszú múltra tekint vissza Badacsonyon. A hegykönyvek részletesen szabályozták a hegyen való szőlősgazdálkodást és a szőlőhegyen való viselkedést. A hegyi szőlők a Szent György-nap közelében választották meg hegybírót és esküdteket, valamint felvették a szőlőpásztorokat, akiknek feladata a szőlősgazda őrzése volt. A Badacsony különleges borvidéke és természeti szépsége az évezredek során érintetlen maradt, és ez által egy valódi kulturális kincs az ország számára.

Badacsony, a bor fővárosa, egész évben elbűvölő látvánnyal várja vendégeit. A Badacsony hegy pompás, színpompás öltözékben ragyog, miközben a Balaton fenséges hullámai szelíd ringásban hívogatnak.

A Villa 17 *** mindezt megkoronázva, egyedülálló panorámával és toszkánát idéző romantikus hangulatú kertjével ajándékozza meg Önöket.

Ami igazán különlegessé teszi tartózkodásukat, az a rengeteg program és látnivaló, amelyek Badacsonyban várnak. Páratlan boros élmények, borkostolók és borvacsorák a környék legjobb családi pincészeteiben, hogy megízlelhessék a Balaton vidékének lenyűgöző nedűit.

Akár romantikus hétvégét tervez, akár egy baráti összejövetelt szervez, akár üzleti találkozót szervezne, a Villa 17*** mindent megtesz azért, hogy maradandó élményeket adjon.

Válasszon minket, ahol az Elegancia a Minőség  a Balaton a Bor és a Kikapcsolódás összetalálkoznak egy varázslatos környezetben. Legyen részese ennek a feledhetetlen élménynek és lépjen velünk egy kis időre ki a mindennapokból!

BADACSONY „BORKÖZELBŐL” – Szakvezetéses bortúrák Badacsonyban

A Badacsonyi borvidék Magyarország egyik legkedveltebb és legrangosabb történelmi borvidéke. Bátran mondhatjuk, hogy minden egyes érzékszervünknek gyönyörűséget okoz. Itt, a bor mellé párosul a táj szépsége, a Balaton víztükre és az ég felé magasodó tanúhegyek. A borvidéket a víz közelsége különleges adottságokkal ruházza fel, de a vulkanikus talaj és a hegyet alkotó bazalt az, ami igazán unikálissá teszi.

A borszerető ember számára a badacsonyi bor a barátság olaja, a nektár, melyben a vulkánok tüze ég tovább. A vidéken nagy testű, tüzes, zamatos borok születnek, melyeket szakvezetéses túráink során mind meg is kóstolhatsz. A badacsonyi borral garantáljuk neked a feltöltődést, az élményt, mely emeli az élet fényét.

Bortúránk valódi kaland és igazi kikapcsolódás annak, aki szeretné személyesen felkeresni azokat a „szentélyeinket”, ahol születik és érik a BADACSONYI BOR!

Gyere és kóstold meg a BADACSONY vulkáni talaján született nagy fehéreket! Ízleld meg az aromákban gazdag, szép tónusú borainkat! Tarts velünk és éld át szőlőültetvényeink csodáit!

Nálunk minden szőlőskert egy külön világ. Ahogyan minden tanúhegyről mindig más és más képe tárul elénk a Balatonnak, úgy sajátosan egyéni ízű borok fogadják az erre járót a pincékben.

Pincéről pincére járva, borkóstolás és túrázás egyvelegét gyúrtuk össze számodra. Családi pincészeteink finomabbnál finomabb borait ismerheted meg, lenyűgöző látvány kíséretében. A túra során három pincénél 3-3 fajta bor kóstolása közben a gazda bemutatja történetüket, a kóstolt fajtákat, mellé borkorcsolyákat, borkísérő falatkákat kínál. Az út során szakvezetőnk mesél és bemutatja a borvidék történelmét, Badacsony kialakulását, különlegességeit, legendáit és az itt élő embereket.

A RÉSZT VEVŐ PINCÉKRŐL BŐVEBBEN:

BORTÚRA 1.:

1. Németh Pince A kis családi pincészet a Római úton található, 3 Ha szőlőterületen gazdálkodik, nagy fajtaválasztékkal rendelkezik. Egyediségük, hogy boraik palackjait maguk, kézzel festik meg. Bortermelésükben három generáció ízlésének megfelelő eljárással készített bor egyszerre van jelen. Kínálatukban megtalálható a hosszabb ideig hordóban érlelt tételek, reduktív (tartályos), könnyedebb és gyöngyözőborok is. Borkísérő falatként házi, saját készítésű kovászolt kenyeret, helyi termelőktől származó sonkát és sajtot kínálnak.

2. Kéknyelű Borozó A csodálatos panorámával rendelkező Kéknyelű Borozó a Kisfaludy úton található. Itt a nevét adó kéknyelű fajtát mindenképp érdemes megkóstolni, mely fajta egyedül Badacsonyban található hungarikum. Íze karakteres, a badacsonyi jegyeket hordozva ásványos, semmivel össze nem téveszthető. A borozóban Badacsony legjobb, déli dűlőin szőlőt művelő Békássy Családi Pincészet borait találod, többek között: Sauvignon Blanc, Szürkebarát, Budai Zöld és persze a Kéknyelű. Borkorcsolyaként helyben sütött házi langallót kínálnak. facebook elérhetősége:

3. Málik Pince A Málik Pince a Badacsony-hegy déli oldalán helyezkedik el, impozáns kilátással a Balatonra és szőlőterületeire. A szőlőtermesztést és borkészítést a természetesség jellemzi, boraik hagyományosan, spontán erjednek és fahordóban érleltek. Fő fajtáik a tradicionális Kéknyelű és Budai zöld, de olyan különlegességek is megtalálhatóak náluk, mint a ritka Bakator vagy a Zeus. Teraszukról a badacsonyi életérzés garantált. Borkísérő falatként házi sajtos rudat kínálnak. facebook elérhetősége:

BORTÚRA 2. :

1. Istvándy Borműhely Az Istvándy család szőlő- és bortermelési története több mint 200 évre nyúlik vissza. Hangsúlyt helyeznek a Badacsonyi Borvidéken termő egyedülálló Kéknyelű szőlőfajtára, valamint erre a vidékre jellemző Szürkebarátra és Olaszrizlingre. A badacsonyi bor- és gasztrokultúra gazdagításához a borkészítés mellett más területeken is hozzájárulnak (gasztronómia, saját mangalica termékek). A család tagjainak szerteágazó tevékenységeiben közös, az a badacsonyi vidék szeretete és a törekvés, hogy a kreatív, pozitív és alkotó energiáikkal mások számára élményt és örömet adjanak. Borkorcsolyaként mangalicazsíros kenyeret kínálnak. facebook oldaluk:

2. Borbély Borterasz A Borbély Családi Pincészet mindennapjaiban a családtagok aktívan részt vesznek, így a birtok minden munkafolyamatában is, a szőlőmunkáktól, a pincei feladatokon keresztül a vendég fogadásig. Fiatal borásza, Borbély Tamás elnyerte „AZ ÉV BORTERMELŐJE” kitűntető címet 2020 decemberében. Tamás a 30-ik „Év bortermelője” Magyarországon és az első a Badacsonyi Borvidéken. 23 ha-os családi birtokukon a borvidékre jellemző, kiváló szőlőfajtákkal, kiemelkedő dűlőikkel, a modern és tradícionális technológiák segítségével törekszenek a frissebb stílusútól az egyedi, minerális ízvilágú, tartalmas borok termelésére. Borkísérő falatként házi pogácsát kínálnak. facebook oldaluk:

3. Éliás Birtok Páratlan balatoni panorámával rendelkező fiatal borászat, mely célja, hogy egyedi, de mégis jellegzetes badacsonyi stílusú borokat készítsen. A tradicionális badacsonyi fajtákra fókuszálnak, de kíváncsiságuknak hódolva szélesebb fajta és stílusskálán kísérleteznek. Stílusuk letisztult, boraik sokszínűek, nem nélkülözik az ásványosságot. Így vallanak magukról: „Kiváló vulkanikus borok, balatoni panoráma, házi készítésű borkorcsolyák és csodás természet. Birtokunkon ez vár vendégeinkre.” Borkorcsolyaként toszkán lapos kenyeret kínálnak. facebook oldaluk:

Az egyéni időpont kiválasztása előzetes egyeztetést igényel!

A vezetett bortúra megszervezéséhez minimum 6 fő részvétele szükséges!
Az ár tartalmazza az idegenvezetést, a borászatonként 3 fajta bor kóstolóját és a borkóstolóhoz illő borkorcsolyákat (minden helyszínen mást).
A bortúrán résztvevő, de alkoholt nem fogyasztó személy a teljes részvételi díjat köteles megfizetni, hiszen igénybe veszi az idegenvezetést, fogyaszthat a borkísérő falatokból és kérhet alkoholmentes italt (kávé, üdítő stb.).

KAPCSOLATFELVÉTEL, további információ : 

Margittai Elemér Villa17*** 06 30 348 7469

villa17badacsony@gmail.com

 

Kapcsolat:

Szálláshelyfoglalás és jegyrendelés:

Margittai Elemér 06 30 348 7469

villa17badacsony@gmail.com